Śledź po kaszubsku – najlepszy przepis (wg Magdy Gessler)

Obłędne! Te śledzie przypadną Ci do gustu na 1000%. Lekko słodkawe, rozpływające się w ustach. Od tej pory będą częstym gościem w naszej lodówce. Dodatkowo ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.  Mogą postać w lodówce do 3 tygodni, jednak gwarantuję, że jeśli nie zjesz ich w ciągu tygodnia to będzie sukces 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 3 średnie cebule
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki cukru
  • 6-7 łyżek ketchupu (w oryginalnej wersji 4 łyżki koncentratu pomidorowego)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • odrobina gorczycy białej

Śledzie wymoczyć minimum 2 godziny w wodzie. Pokroić w kawałki.

Sos - przygotowanie:

Rozgrzać na patelni olej, dodać cukier, pokrojoną w piórka cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz gorczycę. Chwilkę podsmażyć, cebulę zeszklić. Następnie dodać ocet i ketchup (opcjonalnie koncentrat pomidorowy). Całość dokładnie wymieszać  i pozostawić do wystygnięcia.

Układać warstwami kawałki śledzi i przekładać sosem LUB  dodać śledzie do sosu na patelni, delikatnie wymieszać i przełożyć do słoika.

Śledzie potrzebują przejść smakiem min. jeden dzień.
Smacznego!

[Aktualizacja]: Robiłam [ponownie te śledziki, tym razem zaopatrzylam się w koncentrat pomidorowy.  Powiem tak – z ketchupem pycha, z koncentratem wchodzą z chlebem. Lepsza pierwsza opcja ketchupowa moim zdaniem 🙂

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu