Przetwory na zimę: sałatka z buraczków i papryki

Składniki:

  • 3 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 5 szt. dużej papryki czerwonej
  • 5 szt. dużych cebul

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Buraki ugotować w całości. Po wystygnięciu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy wymieszać ze sobą i zagotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na 5 minut do gotującej się zalewy. Następnie dodać starte buraki, zagotować. Gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Nie pasteryzować.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu