Przetwory na zimę: sałatka z buraczków i papryki

Składniki:

  • 3 kg buraków (najlepiej podłużnych)
  • 5 szt. dużej papryki czerwonej
  • 5 szt. dużych cebul

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Buraki ugotować w całości. Po wystygnięciu obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Składniki zalewy wymieszać ze sobą i zagotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na 5 minut do gotującej się zalewy. Następnie dodać starte buraki, zagotować. Gorące przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić wieczkiem do dołu do wystygnięcia. Nie pasteryzować.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu