Przetwory na zimę: sałatka z ogórków z curry

Składniki:
3 kg ogórków gruntowych

3 duże cebule

3 płaskie łyżki soli
Zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu 10%

1,5 szklanki cukru

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka gorczycy

Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w plasterki (ze skórką).  Do ogórków dodać cebulę pokrojoną w plastry. Całość zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na godzinę co jakiś czas mieszając.
Po godzinie odsączyć sok z ogórków, lekko je wyciskając. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Zalewy zawsze robię 2-3 razy więcej.

Smacznego!

Pobierz etykietki

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz