Przetwory na zimę: sałatka z ogórków z curry

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 duże cebule
  • 3 płaskie łyżki soli

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić w plasterki (ze skórką).  Do ogórków dodać cebulę pokrojoną w plastry. Całość zasypać 3 łyżkami soli. Odstawić na godzinę co jakiś czas mieszając.
Po godzinie odsączyć sok z ogórków, lekko je wyciskając. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką przez 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Zalewy zawsze robię 2-3 razy więcej.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu