Przetwory na zimę: ogórki z pieprzem

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 4 główki czosnku
  • 6 łyżek soli

Zalewa:

  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 6 łyżek oliwy (lub oleju)
  • 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego (robię 2-3 porcje zalewy)

Ogórki dokładnie umyć. Duże ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, małe na pół.  Ogórki posypać solą, odstawić na 2 godziny, by puściły sok, który następnie odlewamy.  Dodać czosnek w kawałkach i odstawić na pół godziny. Nie odlewać już soku.

Zalewę zagotować. Na końcu do zalewy dodać oliwę.  Ułożone w słoikach ogórki zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu