Przetwory na zimę: ogórki z pieprzem

Składniki:
4 kg ogórków

4 główki czosnku
6 łyżek soli
Zalewa:

2 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

6 łyżek oliwy (lub oleju)

1/2 łyżki pieprzu prawdziwego  (robię 2-3 porcje zalewy)

Ogórki dokładnie umyć. Duże ogórki pokroić wzdłuż na 4 części, małe na pół.  Ogórki posypać solą, odstawić na 2 godziny, by puściły sok, który następnie odlewamy.  Dodać czosnek w kawałkach i odstawić na pół godziny. Nie odlewać już soku.

Zalewę zagotować. Na końcu do zalewy dodać oliwę.  Ułożone w słoikach ogórki zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-10 minut od momentu zagotowania się wody.

Smacznego!

przetwory najlepsze najsmaczniejsze ogórki z pieprzem na zimę

Pobierz etykietki

Zapisz

Zapisz

Zapisz