Przetwory na zimę: sałatka ogórkowa

Składniki:

  • 3 kg. ogórków
  • 4 szt. średniej wielkości cebul
  • 1 duża marchewka marchwi
  • 1,5 łyżki soli

Zalewa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy wegeta
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mielony pieprz

Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.  Do ogórków dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Całość zasypac solą i wymieszać. Po 2 godzinach odlać sok powstały sok.

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie dodać ją (zimną) do ogórków. Dobrze wymieszać. Ogórki wymieszane z zalewą („sosem”) przełożyć do garnka i zagotować. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić do góry wieczkiem.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Facebook
Twitter
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu