Przetwory na zimę: sałatka ogórkowa

Składniki:
3 kg. ogórków
4 szt. średniej wielkości cebul
1  duża marchewka marchwi
1,5 łyżki soli

Zalewa:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1  szklanka cukru
2 łyżki przyprawy wegeta
1 słoiczek koncentratu pomidorowego

mielony pieprz

Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.  Do ogórków dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Całość zasypac solą i wymieszać. Po 2 godzinach odlać sok powstały sok.

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie dodać ją (zimną) do ogórków. Dobrze wymieszać. Ogórki wymieszane z zalewą („sosem”) przełożyć do garnka i zagotować. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić do góry wieczkiem.

Smacznego!

Pobierz etykietki

Zapisz