Przetwory na zimę: sałatka ogórkowa

Składniki:

  • 3 kg. ogórków
  • 4 szt. średniej wielkości cebul
  • 1 duża marchewka marchwi
  • 1,5 łyżki soli

Zalewa:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy wegeta
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • mielony pieprz

Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki.  Do ogórków dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Całość zasypac solą i wymieszać. Po 2 godzinach odlać sok powstały sok.

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie dodać ją (zimną) do ogórków. Dobrze wymieszać. Ogórki wymieszane z zalewą („sosem”) przełożyć do garnka i zagotować. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić do góry wieczkiem.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu