Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Chociaż nieprzepadam za cytrynami i niczym cytrynowym, to to ciasto skradło mi serce… 🙂 Polecam!

Składniki:

  • ser twarogowy w wiaderku 500 g
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g herbatników maślanych
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i wstawić do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem  i masłem, a następnie dodać sok z cytryny, otartą skórkę oraz ser z wiaderka. Całość wymieszać.

Wyłożyć na blasze warstwę herbatników.  Podgrzać delikatnie mleko. Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody i dodać do ciepłego mleka, mieszać aż się rozpuści. Całość dodać do masy serowej. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Całość wylać na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i wstawić do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i przestudzoną miksować z ubitą śmietanką.  Cytrynową śmietankę wylać na schłodzoną masę sernikową i ponownie wstawić do lodówki.
Pozostałe dwie galaretki  przygotować według przepisu, przestudzić i wylać na stężałą piankę.

Chłodzić najlepiej przez całą noc, chociaż u mnie nigdy się to nie udało 🙂

Smacznego!
ciasto-bez-pieczenia
bez-pieczenia-pyszne