Muffinki cytrynowe

Kochani, dziś prezentuję Wam chyba najszybszy i najłatwiejszy przepis na muffinki. Nie może nie wyjść! W oryginalnej wersji jest to przepis na blachę ciasta, ja jednak robię w postaci babeczek.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (użyłam Kasi)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • 1 jabłko

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z dwoma cukrami. Miksując dodawać po jednym jajku.  Wciąż miksując dodać szklankę mleka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do uzyskanej masy dodać zapach cytrynowy (użyłam całego w podłużnej fiolce).

Uzyskaną masę wylać do formy na muffinki i w każdą powtykać po 3-4 małe kawałki jabłka. Ja dodałam również do środka odrobinę konfitury wiśniowej.

  • W formie muffinek piec w 180 st. przez ok. 25 min.
  • W formie ciasta w blasze piec w 180 st. przez ok. 45 min.

Smacznego!

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu