Muffinki cytrynowe

Kochani, dziś prezentuję Wam chyba najszybszy i najłatwiejszy przepis na muffinki. Nie może nie wyjść! W oryginalnej wersji jest to przepis na blachę ciasta, ja jednak robię w postaci babeczek.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (użyłam Kasi)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jaj
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • 1 jabłko

Sposób wykonania:
Margarynę utrzeć z dwoma cukrami. Miksując dodawać po jednym jajku.  Wciąż miksując dodać szklankę mleka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do uzyskanej masy dodać zapach cytrynowy (użyłam całego w podłużnej fiolce).

Uzyskaną masę wylać do formy na muffinki i w każdą powtykać po 3-4 małe kawałki jabłka. Ja dodałam również do środka odrobinę konfitury wiśniowej.

W formie muffinek piec w 180 st. przez ok. 25 min.
W formie ciasta w blasze piec w 180 st. przez ok. 45 min.

 Smacznego!