Co zrobić z ciasta francuskiego?

Tym razem proponuję szybkie do zrobienia przekąski, smaczne i chyba przyjemne estetycznie.  „Przepisu” nie trzeba podawać 🙂  Tutaj jest pełna dowolność, grubość, smak kabanosów wedle uznania. Przekąski, które najlepiej sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, imprezach to takie, które nie są problematyczne w konsumpcji; które łatwo wziąć, szybko zjeść nie tworząc specjalnego zamieszania. Podczas spotkania z przyjaciółmi z biegiem godzin zamieszanie tworzy się samo 🙂  Że względu na tę łatwość w jedzeniu na wielu przyjęciach pojawiają się koreczki, tortilla z łososiem oraz wiele innych, niewielkich w rozmiarach przekąsek.

Przekąska z ciasta francuskiego

Co zrobić z ciasta francuskiego

ciasto francuskie z kabanosem

Przekąska z kabanosa
Świetną przekąską są parówki w cieście francuskim. Każdą parówkę kroję na trzy części (ucinając „dupki), a następnie nacinam z każdej strony krzyżyk. Gotowe ciasto francuskie tnę na paski o grubości takiej, by moje kawałki parówki wystawały. Następnie paski ciasta dzielę na mniejsze pod skos (powstają romby) i owijam nimi parówki. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję kminkiem lub sezamem. Piekę zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Przygotowanie tej przekąski nie zajmie więcej, niż 10 minut!

Na słodko:  Drożdżówka z jabłkami

Obrać z jabłko, pokroić w kostkę i gotować z cukrem 10 minut na małym ogniu. Uformować z ciasta francuskiego formę drożdżówki, posmarować dookoła jajkiem i piec 10 minut. Następnie wyłożyć na drożdżówkę mus jabłkowy i piec ok. 15 minut.  Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
IMG_3360-1

drożdżówka z jabłkami

Zapisz