Co zrobić z ciasta francuskiego?

Tym razem proponuję szybkie do zrobienia przekąski, smaczne i chyba przyjemne estetycznie.  „Przepisu” nie trzeba podawać 🙂  Tutaj jest pełna dowolność, grubość, smak kabanosów wedle uznania. Przekąski, które najlepiej sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach, imprezach to takie, które nie są problematyczne w konsumpcji; które łatwo wziąć, szybko zjeść nie tworząc specjalnego zamieszania. Podczas spotkania z przyjaciółmi z biegiem godzin zamieszanie tworzy się samo 🙂  Że względu na tę łatwość w jedzeniu na wielu przyjęciach pojawiają się koreczki, tortilla z łososiem oraz wiele innych, niewielkich w rozmiarach przekąsek.

Świetną przekąską są parówki w cieście francuskim. Każdą parówkę kroję na trzy części (ucinając „dupki), a następnie nacinam z każdej strony krzyżyk. Gotowe ciasto francuskie tnę na paski o grubości takiej, by moje kawałki parówki wystawały. Następnie paski ciasta dzielę na mniejsze pod skos (powstają romby) i owijam nimi parówki. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję kminkiem lub sezamem. Piekę zgodnie ze wskazaniem producenta na opakowaniu. Przygotowanie tej przekąski nie zajmie więcej, niż 10 minut!

Na słodko:

Drożdżówka z jabłkami

Obrać z jabłko, pokroić w kostkę i gotować z cukrem 10 minut na małym ogniu. Uformować z ciasta francuskiego formę drożdżówki, posmarować dookoła jajkiem i piec 10 minut. Następnie wyłożyć na drożdżówkę mus jabłkowy i piec ok. 15 minut.  Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu