Mięsne cotton balls

Przyznaję – tym razem nie jest to przepis  z cyklu”na szybko”. Wykonanie takich kuleczek nie jest trudne, jednak wymaga odrobinę cierpliwości. Mimo, że robię je zawsze w ten sam sposób to w smaku zawsze odrobinę się różnią. Wszystko zależy od tego ile i jakich przypraw dodamy, jakiego użyjemy mięsa etc.  Najważniejsze, że zawsze są pyszne!
     Składniki:

  • 500 g. mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z łopatki)
  • 1-2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
  • 1 jajko
  • ulubione przyprawy
  • 2-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny

     Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą na małych oczkach marchewkę, smażyć aż zmięknie.
Mięso mielone wymieszać z przyprawami. Ja dodaję przeważnie vegetę, czosnek granulowany, pieprz ziołowy.
Do mięsa dodać 2 łyżki majonezu, bułkę tartą i przestygniętą cebulę z marchewką. Całość dokładnie wymieszać i formować kulki.

Ciasto francuskie podzielić na 3 mniejsze części. Każdą część delikatnie rozwałkować i pociąć na wąskie paski.

Kulki mięsne

Pociętymi paskami owinąć kulki (na jedną wykorzystuję przeważnie 3 paski).Kulki  z mięsa mielonego
Kulki mięsne jak kłębek włóczki
Owinięte kulki posmarować jajkiem. Piec ok.35 minut w 200  st. do uzyskania złocistego koloru. Zjeść ;-).
IMG_3007-1

IMG_3005-1