Sernik z jogurtów greckich

Najlepsze ciasto na świecie! Pierwszy raz spróbowałam w Sylwestra i od tamtej pory zakochałam się! W ciągu tygodnia sernik piekłam dwa razy i za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Jest bardzo puszysty i delikatny, dodatkowo jego zaletą jest to, że nie jest zbyt słodki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od Ali ♥♥♥

Składniki na ciasto: (u mnie duża blaszka 36x24 cm)

  • 2 jogurty greckie po 400 ml
  • 5 jajek
  • 1,5 budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie biszkoptów

Składniki na bitą śmietanę:

  • 2 opakowania śmietanki po 500 ml (30% lub 36%)
  • 3 śmietan-fixy (ja dodaję 4 opakowania)
  • cukier wanilinowy lub odrobina cukru

Wykonanie ciasta

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na spód blachy ułóż biszkopty.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szklankę cukru.
Żółtka wymieszaj z sypkim budyniem i cukrem wanilinowym. Dodaj do ubitych białek delikatnie miksując ciasto.
Cały czas mieszając dodaj jogurty greckie oraz olej. Jednolitą konsystencję wylej na blachę.

  • Piec ok. 60 min. w 180°

Bita śmietana

Schłodzone śmietanki kremówki miksuj dodając śmietan-fixy do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodaj cukier chwilę miksując. Bitą śmietanę wyłóż na schłodzone ciasto. Ja używam najczęściej śmietanki łowickiej. Najważniejsze, aby była dobrze schłodzona – inaczej się nie ubije.

Enjoy your meal!

PS. Sernik zawsze opadnie 😉

Nie zapomnij udostępnić wpisu jeśli ci się spodobał!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Iwona

Iwona

Mama rozkosznej córeczki Hani, żona wspaniałego mężczyzny i właścicielka przeuroczego yorka. Moim drugim dzieckiem mój blog, na którym właśnie jesteś :)

Zostań ze mną na dłużej!

Close Menu