Sernik z jogurtów greckich

Najlepsze ciasto na świecie! Pierwszy raz spróbowałam w Sylwestra i od tamtej pory zakochałam się! W ciągu tygodnia sernik piekłam dwa razy i za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Jest bardzo puszysty i delikatny, dodatkowo jego zaletą jest to, że nie jest zbyt słodki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od Ali ♥♥♥

     Składniki na ciasto: (u mnie duża blaszka 36×24 cm)

  • 2 jogurty greckie po 400 ml
  • 5 jajek
  • 1,5 budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie biszkoptów

     Składniki na bitą śmietanę:

  • 2 opakowania śmietanki po 500 ml  (30% lub 36%)
  • 3 śmietan-fixy (ja dodaję 4 opakowania)
  • cukier wanilinowy lub odrobina cukru

      Wykonanie:
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na spód blachy ułóż biszkopty.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj szklankę cukru.
Żółtka wymieszaj z sypkim budyniem i cukrem wanilinowym. Dodaj do ubitych białek delikatnie miksując ciasto.
Cały czas mieszając dodaj jogurty greckie oraz olej. Jednolitą konsystencję wylej na blachę.

Piec ok. 60 min. w 180°.

     Bita śmietana:
Schłodzone śmietanki kremówki miksuj dodając śmietan-fixy do uzyskania sztywnej konsystencji. Dodaj cukier chwilę miksując. Bitą śmietanę wyłóż na schłodzone ciasto. Ja używam najczęściej śmietanki łowickiej. Najważniejsze, aby była dobrze schłodzona – inaczej się nie ubije.
Enjoy your meal!
IMG_2724-2

PS. Sernik zawsze opadnie 😉