Gołąbki bez zawijania (z kapustą w środku)

Przepis wzięłam od swojej Mamy <3. Bardzo odpowiada mi ta forma i ten smak gołąbków, tym bardziej, że przypomina mi smaki rodzinnego domu, dlatego też gołąbki te dość często pojawiają się na naszym stole.  Jest to przepis na sporą ilość gołąbków.
 Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • pół średniej główki białej kapusty
  • 2 woreczki (200 g) ryżu białego
  • sól, pieprz, bułka tarta

Sos:

  • 2 kostki rosołowe
  • mały koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • śmietana kwaśna 18%

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na patelni. Białą kapustę poszatkować i pokroić na jak najdrobniejsze kawałki.
Do mięsa mielonego dodać dwa całe jajka, dwie torebki nieugotowanego ryżu, szklankę kaszy manny, zeszkloną cebulę, sól, pieprz. Całość dokładnie ze sobą wymieszać, uformować gołąbki, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie podsmażyć na oleju.

Zagotować garnek wody dodając dwie kostki rosołowe.
Podsmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka i delikatnie po ściance garnka zalać gorącym bulionem. Całość gotować na małym ogniu ok.40 minut.
Następnie oddzielić bulion od gołąbków. Na jego bazie przygotować sos. Zalać gołąbki gotowym sosem.IMG_2319-1

Zapisz